Nykløverets børnesyn
Nykløveret er først og fremmest børnenes sted. Det er her, børnene skal føle sig trygge, fordi det er afgørende for deres læring, udvikling og trivsel. Vi betragter det således som en nødvendig betingelse for det pædagogiske arbejde, at der skabes trygge rammer, hvor der bliver draget omsorg for hvert enkelt barn og skabt nogle sikre omstændigheder for, at hvert barn udfolder deres individuelle muligheder igennem leg og hverdagens rutiner. Vores børnesyn er i høj grad præget af vores tilgang til Marte Meo.
Vi kigger på hinandens praksis igennem Marte Meo-film og reflekterer over de små klip, der viser, hvor børnene er i dette øjeblik. Derudfra kan vi justere og planlægge, hvordan vi lige nu vil arbejde med den pågældende børnegruppe. Det vil sige, at vi er opmærksomme på, at børnegruppen er i konstant forandring, når den udvikler sig, når nogle børn flytter fra vuggestue til børnehave, og når nye børn starter i institutionen. Andre gange tager vi temaer op til Marte Meo-forløb, hvor vi eksempelvis har fokus på børn i udsatte positioner. Vi tilstræber, at både børn og voksne er fordybet i og nærværende til at skabe meningsfulde relationer, lege, aktiviteter og oplevelser både i institutionen, men også ude i lokalområdet. For at det er meningsfuldt, er vi opmærksomme på, hvad børnene er optaget af, deres behov og deres udvikling. Vi deler fællesopmærksomhed, bekræfter børnene positivt, samt tager ansvaret for den gode stemning.
Leg, læring og børnefællesskaber
Såfremt børnene skal indgå i et udviklende læringsmiljø, ser vi det som altafgørende, at det enkelte barn er i trivsel. På samme måde er det også vigtigt, at det enkelte barn kan overskue, hvad dagen måtte bringe. Dette, mener vi, er vigtigt for alle børn, men det er i særdeleshed vigtigt for børn i udsatte positioner. I Nykløveret er vi derfor bevidste om, at det er det pædagogiske personale, der er ansvarlige for at designe læringsmiljøet på en måde, så det er overskueligt for alle børn.
Et godt læringsmiljø er for os et miljø med klare rammer, hvor alle børn har sin egen plads i børnefællesskabet.
- Aktivitetspædagogik: Aktivitetspædagogik udgør sammen med lege- og rutinepædagogik et grundelement i den pædagogiske praksis. Den skal planlægges ud fra kendskabet til børnene og introducere dem til verden. De skal udfordres til at undersøge og udtrykke sig. Den nye viden bliver en del af deres handleberedskab og styrker deres tro på egne evner.
- Legepædagogik: Legen er vigtig for børnenes trivsel og læring. Alle børn har brug for at være en del af leg, som de selv initierer, som er en del af deres liv, og som kan hjælpe dem med at undersøge sig selv og den verden, de er en del af. Det er afgørende for legens kvalitet, at det pædagogiske personale er bevidste om at skabe de optimale rammer for legens kvalitet ved at understøtte børnenes leg. Personalet skal kunne skabe betingelser og relationer, som gør det muligt for alle børnene at være en del af børne- og legefælleskabet.